Iniciar Sessió
  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

La joguina de moda

Serp de Rubik.Post de Clara Blanchar traduït del blog De mamas & de papas del diari El País

S’ha de ser molt crack per introduir una joguina al mercat a poques setmanes de Nadal i aconseguir, no ja que els nens la demanin als Reis, si no que els la comprem abans que arribi la bogeria dels regals. Parlo de la Serp de Rubik. Diu la Wikipedia que la Rubik’s Snake la va inventar el creador del famós cub que porta el mateix nom, Erno Rubik. De fet, és una joguina dels vuitanta que molts dels que avui som pares havíem tingut. Consisteix en 24 prismes de plàstic que, a base de fer girs, permeten fer des de formes planes (com una creu, un gos o una espasa), fins a volums en tres dimensions com una esfera o ocells de diferents tipus. Trenta anys després, la serp arrassa. Escoles, parcs i cases van plens de la joguina. I com tot, també està a la xarxa: fent un Google es troben abundants referències i vídeos i tutorials casolans penjats a You Tube.

La veritat és que és una joguina que val la pena. Li pregunto pel fenomen a una amiga que es guanya la vida comprant gadgets a fires de tot el món per a una gran cadena de botigues: “Qui és el guapo que diu que no a una joguina inofensiva que val entre tres i deu euros als basars xinesos?”. En qualsevol cas, confirma que sí, que qui ha introduït la joguina al mercat just en aquests moments és un fitxatge.
La meva amiga compradora, així es diu el seu ofici, prefereix mantenir-se a l’anonimat, però explica que totes aquestes modes, comencen a Estats Units. La clau de la popularitat respon a una realitat ineludible: Xina, la fàbrica del món. “Qualsevol producte d’èxit ha estat sol.licitat per una gran firma o distribuidor xinès. D’aquí a estar omnipresent a les fires hi ha una passa. I d’aquí a un basar a casa nostra, mesos. Quatre per als més lents, dos pels que corren més, o bé un si el producte entra sense controls”, relata sabent de què parla. “Si a més a més, el porta un famós, l’èxit es dispara”, apunta.
El tema funciona així: “El veu algú amb vista, l’introdueix, arriba un fabricant xinès, el produeix més barat, el fabrica massivament i vinga…”. A ull, aquesta professional calcula que les serps poden sortir de fàbrica per “uns trenta cèntims de dòlar”. “I fan produccions enormes, és el producte impuls perfecte: econòmic, petit, sense empaquetar, fàcil de posar a la botiga, dirigit als nens… i a més a més amb el component emocional que suposa per a un pare comprar als seus fills una cosa que ell va tenir”. Amb un tamany mitjà d’uns 10 per 20 per 2 centímetres, tira de calculadora i assegura que en un contenidor “dels normals, dels de 20 peus”, n’hi caben unes 27.000.
A casa ja n’hem tingut dos. Els va comprar l’àvia. Vaig tenir la temptació de muntar un pollastre anticonsumista, però vaig pensar que no n’hi ha per tant. La de quatre anys s’hi entreté i la joguina li planteja el repte de pensar com resoldre cada nova forma quan ja domina l’anterior. La primera que va tenir va durar dos dies, era de molt mala qualitat i anava massa forta. El drama va ser de tal de calibre que en vam haver de comprar un altre. Passant de tres a cinc euros, la qualitat millora molt.
A l’escola el tenen el 90% dels nens i competeixen aviam qui sap fer més formes. Guanyen de lluny els companys que tenen germans més grans. La qual cosa dona per una altra constatació: a moltes cases hi deu haver més d’una Serp de Rubik. Si multipliquem serps per germans, tonem a multiplicar per les serps que es trenquen i es tornen a comprar, pels nens de Barcelona, d’altres ciutats, etc… les 27.000 del contenidor es despatxen en un matí.
 

actualitat

tots som l'ampa!

L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'escola ESTEL - GUINARDÓ és una associació sense ànim de lucre que està formada per totes les famílies de l’alumnat de l’escola.

A l'Escola Estel, l'AMPA és present en el Consell Escolar i treballa de bracet amb l'equip de mestres, contribuint activament en la millora de la qualitat de l'ensenyament conscient de la importància que té pels nostres fills i filles.

Coneix més l'AMPA
CEIP ESTEL-GUINARDÓ logohort